Magyar hit és őstörténet
Menü
 
 
Reklámfal
 
Menü2
 
BÍRÓ LAJOS A MAGYAR JÉZUS, ÉS IZRAEL ELVESZETT TÖRZSEI
 
 
Boltok, kiadók
 
Kultúra
 
Számláló
Indulás: 2006-08-24
 
G-Mail belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Alapítványok
 
Hírek/Cikkek
Hírek/Cikkek : Lassan megtanulják saját nyelvüket

Lassan megtanulják saját nyelvüket

  2011.04.25. 10:48

 

Kazahsztánban a kazah mellett az orosz is hivatalos nyelv, mert míg a kazahot csak a lakosság 64 százaléka beszéli, addig az oroszt gyakorlatilag mindenki. Az ország nemrég újraválasztott elnöke most a kazah nyelv népszerűsítését szolgáló programot hirdetett, és kijelentette, hogy már 2017-re a lakosság 80 százaléka fogja ismerni a nemzeti nyelvet.

 

 

Az orosz kultúra árnyékából csak lassan bújnak ki a kazahok. Az ország már a 18. század közepén orosz védnökség alá került, és az azóta eltelt több mint két és fél évszázad alatt az orosz kultúra volt a meghatározó az országban. Az elmúlt száz évben pedig a kazah nyelv is egyértelműen háttérbe szorult az oroszhoz képest. Úgy tűnik, még Nazarbajev elnöknek is  lehetnek problémái a kazah nyelvvel – függetleül attól, hogy ő hirdetette meg a nemzeti nyelvtanulási programot –, ahogy erről már mi is beszámoltunk korábban. Az elnök ugyanis 8 hibát is vétett az elnöki eskü kazah nyelvű szövegében az e havi beiktatása alkalmával.

Nazarbajev, már 20 éve vezeti Kazahsztánt.
Nazarbajev, már 20 éve vezeti Kazahsztánt. (Forrás: wikimedia commons)

A Szovjetunió felbomlásakor az unióból kivált nem szláv nyelvű országok közül – a kazah egy török nyelv – valószínűleg Kazahsztánban legmagasabb az oroszul beszélők aránya (bár a szomszédos Kirgizisztánban se nagyon különböző a helyzet). A statisztikák azt említik, hogy gyakorlatilag minden kazahsztáni beszél oroszul, de gyakorlatilag csak a kazah nemzetiségűek beszélnek kazahul, akik a lakosság 63 százalékát teszik ki. Ugyan a balti országokban is igen jelentős az orosz kisebbség jelenléte, ott azonban a függetlenségkor azonnal a saját nyelvüket tették meg az egyetlen hivatalos nyelvnek, és az orosz nyelv már-már száműzöttnek számít.

Az orosz nyelv dominanciájának több oka is van Kazahsztánban, az egyik a már korábban említett évszázados orosz jelenlét. Az országba nagyon sok oroszt telepítettek be a szovjet időszakban, sőt, pár évtizedig az oroszok voltak többségben. Még ma is nagyon magas az orosz anyanyelvűek aránya Kazahsztánban, majdnem 24 százalék, ami az egyik legmagasabb arány a volt szovjet köztársaságok között.

Kazahsztán nyelvi térképe, 20 évvel ezelőtti adatok alapján.
Kazahsztán nyelvi térképe, 20 évvel ezelőtti adatok alapján. (Forrás: wikimedia commons / pmx)

Az orosz kisebbség aránya azonban már 50 éve csökken, és ezzel együtt nő a kazah nemzeti öntudat is. 1989-ben még a kazahok még csak egy nagyon enyhe többségben voltak saját országukban – 40 százalék, az orosz származásúak 38 százalékához képest. A kazahok növekvő arányukkal a kazah nyelv presztízse is kezd megnőni. Mivel az orosz kisebbség lassan, de folyamatosan fogy – elvándorol vagy beolvad – így nem is túl bátor kijelentés az országot immár 20 éve irányító Nazarbajev elnöktől, hogy 2017-re az ország 80 százaléka fogja beszélni a kazah nyelvet. Ehhez az se nagyon kell, hogy az orosz kisebbség megtanulja a kazahot, inkább csak az, hogy a megszokott tempóban csökkenjen a számuk. Az országban korábban igen magas volt az ukrán és a német kisebbség aránya is – az előbbi a 14, az utóbbi a 7 százalékot is elérte valamikor – de ma már mindkettő két százalékra csökkent.

Források:

RIA Novosti: Nazarbayev predicts Kazakh language breakthrough

The Voice of Russia: Two languages of Kazakhstan

 

http://www.nyest.hu/hirek/lassan-megtanuljak-sajat-nyelvuket

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Reklám

 

 

 

Szövetséget a szkíták úgy kötnek, akivel kötnek: egy nagy cserépedénybe bort öntenek, és azt összekeverik a szövetséget kötők vérével. Előzőleg hegyes késsel megsebzik, vagy karddal kissé megvágják testüket, azután pedig a serlegbe mártanak egy kardot, nyilakat, egy harci fokost, és egy lándzsát, majd hosszasan imádkoznak, azután pedig isznak ők maguk is, akik ily módon szövetséget kötöttek, meg kíséretük legtekintélyesebb tagjai is.

Herodotosz 

 

"Szent László (1077-1095) arcában a pártus királyok arca jön vissza valami egészen
időtlen mélységből... ez nem egy személyes arc, időtlen ez a királyi arc, mely a
királyi szkíta népek körében bukkan fel, és mindig az uralkodó arcvonásait állítja
elénk... Ha valaki egy árpádházi arcába belenézett, ismeretlen érzés és gyönyör
fogta el, mert olyan volt, mint hogyha az emberiség fényteli korszakát látta volna.
Azt az emberi arcot, amely közvetlenül a teremtés második pillanatában készült el.
Ezek nem földi arcú emberek voltak..."

Te vagy mindennek ős életfája , te izzó tűz örök forrata.Kibül ered minden alkota.

Karacsay Kódex

A gének nem hazudnak!!!!!!!

 

 

Grover Krantz nyilatkozta: „A magyarság ősisége egyenesen meglepő; én mezolitikumi nyelvnek találom, amely megelőzi a neolitikumi kort.”[8] Emellett még azt is kijelenti, hogy ha ez igaz, akkor a magyar nyelv tulajdonképpen a legidősebb helybeni nyelv Európában, vagyis az itt élők eredeti nyelve. (Krantz, 72)

http://mek.niif.hu/02600/
02612/02612.pdf

 

ma hírek

http://hunza.mlap.hu/

Hunzákról Hungároknak

Zenit Tv

Kis Hőtérkép Magyarországról

Őfelsége a SZENTKORONA

Katt a nagyításra+

Az Árpád-ház családi(uralkodóházi) címere II. András király 1202. évi aranybullájának hátlapján hétszer vágott háromszögű pajzzsal

 

A csodaszarvas (Szalai András rajza).

The Orion

Vigyáz Reánk!

 

 
Egy az Isten
 
Szavazás
Ez a kérdés már igen régóta aktuális.(sajnos)
Ön szerint meddig kell még gyermekeinknek a hazug finnugorizmust tanulnia ?

Minden úgy jó , ahogy van!
Csak egy óriási civil összefogás árán lehetséges!
Még a jelenlegi kormány alatt eltörlik.
Soha nem fogják megváltoztatni!
A régészet, genetika, néprajz, stb igazolta , hogy a magar ősnép. Azonnal cselekedni kell!
Mi az a finnugorizmus?! Már a finnek sem tanítják!
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Bannerem
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Ajánló

 

 

 Free Tibet Banner

 

 


 

 

 

 

 

 

Geo Visitors Map website monitoring

SEO Stats powered by MyPagerank.Net

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

 

Légy te is Farmasi tanácsadó! Kötetlen munka, befektetés nékül, minõségi termékek, jó kereseti lehetõség!    *****    Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ●「ΒΛSMΛIW」 ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ● EGY SZIGET + 24 MÁGUS ● FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)