Magyar hit és őstörténet
Menü
 
 
Reklámfal
 
Menü2
 
BÍRÓ LAJOS A MAGYAR JÉZUS, ÉS IZRAEL ELVESZETT TÖRZSEI
 
 
Boltok, kiadók
 
Kultúra
 
Számláló
Indulás: 2006-08-24
 
G-Mail belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Alapítványok
 
Hírek/Cikkek
Hírek/Cikkek : Tadzsikisztán rövid történelme

Tadzsikisztán rövid történelme

  2011.05.12. 20:19

Tadzsikisztán, a posztszovjet térség (és a világ egyik) legszegényebb országa a Pamír magas hegyei között fekszik. Tadzsikisztánban van az egykori Szovjetunió, és a jelenlegi FÁK legmagasabb pontja, az Iszmoil Szomoni-csúcs (régebben: Kommunizmus-csúcs) 7495 méteres magassággal. Az országnak nincs tengeri kijárata. Tadzsikisztán Közép-Ázsia egyetlen nem török állama. A tadzsikok nyelve az iráni nyelvcsaládba tartozik, tehát rokon a perzsával. A tadzsikok viszont szunnita muzulmánok, ellentétben a siíta perzsákkal.


 

A zászlójuk kölönsképpen tetszik

Valaha egész Közép-Ázsiában, lényegében a Kr. u. első évezred végéig, többségében iráni nyelvű népek éltek(szkíták, szarmaták, tehát a mi őseink ez az én megjegyzésem), akik aztán jórészt eltörökösödtek. A tadzsik etnosz formálódását Közép-Ázsia utolsó nagy iráni birodalmához, a Számánida Emirátushoz szokás kapcsolni. A 875-999 között fennálló bukharai központú szunnita Szamanida Emirátust a tadzsikok saját magukénak vélik (megteremtője, Iszmoil Szomoni nemcsak a legmagasabb hegycsúcs, de atadzsik pénznem névadója is). Ezt az emirátust a török Karahanida-dinasztia döntötte meg (lényegében a mai üzbégek ősei) a 10. század végén. Ezt követően a mai Tadzsikisztán területe perifériaként a mongolok, majd a timuridák, és a bukharai, kokandi kánságok végvidékein helyezkedett el. Ezen a periférikus, magashegységi területen maradt fönn az iráni nyelvű tadzsikok etnosza. A mai Tadzsikisztán területe a 19. század végén, a Bukharai Kánság (1868) és a Kokandi Kánság (1873) orosz befolyása után lett az Orosz Birodalom végvidéke. A 19. század végén az Orosz Birodalom és Anglia vetélkedtek Közép-Ázsia birtoklásáért, 1895-ben a Pandzs folyó mentén állapították meg az angol-orosz érdekszféra határát. Jelenleg is ez a folyó Tadzsikisztán déli határa.

1917 után a mai Tadzsikisztán a Bukharai Népi Szovjet Köztársaság része, 1924-ben alakították ki a mai Tadzsikisztánt, ami 1929-ig Üzbegisztán autonóm tartománya volt. Fővárosává az addig csak kicsiny falu Dusanbét tették meg (1929-1961 között: Sztalinabad). Tadzsikisztán 1929-ben kapott önálló köztársasági státust. A szovjethatalom éveiben iparosítás kezdődött Tadzsikisztánban. Az iparosítás ellenére Tadzsikisztán már a szovjet időkben is a legszegényebb, legelmaradottabb köztársaság volt, az itteni bérek messze elmaradtak a baltikumi vagy oroszországi fizetésektől. A Szovjetunió fennállása idején minden modernizációs kísérlet ellenére is nem sikerült teljesen megsemmisíteni a tradicionális társadalmi struktúrákat: fennmaradt a klánrendszer, az iszlám a „teaházakban” vagy illegális imahelyeken búvópatakként élt tovább, s elképesztő mértékű (muzulmán) demográfiai robbanás zajlott le az utóbbi 40-50 évben, a legnagyobb az egész posztszovjet térségben. A tadzsikok száma megháromszorozódott (!) 1959-1989 között.

Nem véletlen tehát, hogy a peresztrojka és a függetlenné válás idején éppen Tadzsikisztánban mutatkozott legerősebbnek a muzulmán ellenzék. Ezzel összefüggésben Tadzsikisztánban zajlott a posztszovjet térség legvéresebb konfliktusa 1991 után. Tadzsikisztán 1991 december 25-én kiáltotta ki függetlenségét, az ország első elnöke Rahmon Nabijev, a Tadzsik Kommunista Párt soraiból érkezett. 1992-ben az iszlám ellenzék felkelést indított a posztkommunista elnök hatalma és a világi állam ellen. Nabijev, bár kénytelen volt iszlamistákat is bevenni a kormányba, a júniusban délen kirobbant fegyveres felkelés következtében augusztusra elveszítette a főváros feletti kontrollt, és teljes hatalmát. Az iszlám felkelők bázisa az Afganisztánnal szomszédos déli területeken és a Pamír magas hegyeiben volt. 1992-ben alakult meg a világi állam híveit tömörítő Népi Front, Emomali Rahmonov vezetésével. A tadzsik kormánynak segítséget nyújtott az iszlám felkelők elleni harcban a szintén világi Üzbegisztán (maga is tartva az iszlám fundamentalizmustól) és Oroszország is. 1992 decemberében Rahmonov alakulatai elfoglalták a fővárost, Dusanbét. Rahmonov lett a tadzsik kormány feje, később az ország elnöke. A polgárháború egészen 1997 nyaráig tartott, amikor sikerült kompromisszumot kötni az iszlám felkelők vezéreivel, akik pozíciókat kaptak a kormányban. Az 1992-1997 közötti polgárháborúban mintegy 100 ezer ember veszített életét.

Tadzsikisztánban jelentős számú üzbég él, s a tadzsik-üzbég viszony nem éppen a legjobb. 1998-ban a posztkommunista Népi Front egyik vezetője, Mahmud Hudojberdiev fegyveres felkelést szervezett, Taskent támogatásával, de ezt leverték.

Rahmonov elnök 1992 óta vezeti Tadzsikisztánt, lényegében diktatúrát kiépítve (a korábbi elnök, Nabijev a hivatalos verzió szerint 1993-ban öngyilkos lett). Az elnök nemrég nevét Rahnomra változtatta, s egyes intézkedései már-már a néhai Türkménbasi Türkmenisztánját idézik.

Tadzsikisztán számára nagy lehetőséget rejt az ország nagy hidroenergiai potenciálja. Tadzsikisztánban eddig még ki nem aknázott arany- és ezüstbányákat rejt a hegyek gyomra (a világ egyik legnagyobb ezüstbányája Észak-Tadzsikisztánban van). Nagyon sok tadzsik dolgozik vendégmunkásként Oroszországban, a tadzsik GDP jelentős része az Oroszországban dolgozó vendégmunkások hazaküldött pénzeiből tevődik össze.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Reklám

 

 

 

Szövetséget a szkíták úgy kötnek, akivel kötnek: egy nagy cserépedénybe bort öntenek, és azt összekeverik a szövetséget kötők vérével. Előzőleg hegyes késsel megsebzik, vagy karddal kissé megvágják testüket, azután pedig a serlegbe mártanak egy kardot, nyilakat, egy harci fokost, és egy lándzsát, majd hosszasan imádkoznak, azután pedig isznak ők maguk is, akik ily módon szövetséget kötöttek, meg kíséretük legtekintélyesebb tagjai is.

Herodotosz 

 

"Szent László (1077-1095) arcában a pártus királyok arca jön vissza valami egészen
időtlen mélységből... ez nem egy személyes arc, időtlen ez a királyi arc, mely a
királyi szkíta népek körében bukkan fel, és mindig az uralkodó arcvonásait állítja
elénk... Ha valaki egy árpádházi arcába belenézett, ismeretlen érzés és gyönyör
fogta el, mert olyan volt, mint hogyha az emberiség fényteli korszakát látta volna.
Azt az emberi arcot, amely közvetlenül a teremtés második pillanatában készült el.
Ezek nem földi arcú emberek voltak..."

Te vagy mindennek ős életfája , te izzó tűz örök forrata.Kibül ered minden alkota.

Karacsay Kódex

A gének nem hazudnak!!!!!!!

 

 

Grover Krantz nyilatkozta: „A magyarság ősisége egyenesen meglepő; én mezolitikumi nyelvnek találom, amely megelőzi a neolitikumi kort.”[8] Emellett még azt is kijelenti, hogy ha ez igaz, akkor a magyar nyelv tulajdonképpen a legidősebb helybeni nyelv Európában, vagyis az itt élők eredeti nyelve. (Krantz, 72)

http://mek.niif.hu/02600/
02612/02612.pdf

 

ma hírek

http://hunza.mlap.hu/

Hunzákról Hungároknak

Zenit Tv

Kis Hőtérkép Magyarországról

Őfelsége a SZENTKORONA

Katt a nagyításra+

Az Árpád-ház családi(uralkodóházi) címere II. András király 1202. évi aranybullájának hátlapján hétszer vágott háromszögű pajzzsal

 

A csodaszarvas (Szalai András rajza).

The Orion

Vigyáz Reánk!

 

 
Egy az Isten
 
Szavazás
Ez a kérdés már igen régóta aktuális.(sajnos)
Ön szerint meddig kell még gyermekeinknek a hazug finnugorizmust tanulnia ?

Minden úgy jó , ahogy van!
Csak egy óriási civil összefogás árán lehetséges!
Még a jelenlegi kormány alatt eltörlik.
Soha nem fogják megváltoztatni!
A régészet, genetika, néprajz, stb igazolta , hogy a magar ősnép. Azonnal cselekedni kell!
Mi az a finnugorizmus?! Már a finnek sem tanítják!
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Bannerem
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Ajánló

 

 

 Free Tibet Banner

 

 


 

 

 

 

 

 

Geo Visitors Map website monitoring

SEO Stats powered by MyPagerank.Net

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

 

A csillagjövõ asztrológia portálon akció! Születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés + Párkapcsolati elemzés 2000 Ft. katt!    *****    Szereted a humort, jó zenéket? Szeretnél ilyen mûsorban részt venni? Keress oldalamon!    *****    "Revealing the truth is like setting a match on fire. It can bring light or set your world on fire." | PROJECT D.C.    *****    PROJECT DC egy futurisztikus-disztópikus SZEREPJÁTÉK! Bármikor szívesen látjuk a csatlakozókat!    *****    Ne maradj le semmirõl, értesülj elsõ kézbõl a Selena Gomezzel kapcsolatos hírekrõl! Hat éve várja a látogatókat az oldal    *****    Református exmisszus-gyakornok, jégkorong, izomautók, rap zene. Igen, ez mind én vagyok! Hogyan? Nézz be és megtudod! :)    *****    Szeretsz írni? Lenne egy jó témád, amit megosztanál másokkal? Akkor kattints, és nyerj egy vendégposztot nálam! :)    *****    Kedveled Ian Somerhaldert? Odáig vagy a szépséges színésznõért, Nina Dobrevért? Kattints! Nem csak TVD rajongóknak!    *****    Szeretsz filmet nézni? Akkor itt a helyed! Nézz filmet facebook messengeren. Klikk ide!!!!    *****    MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER / egy májusban született lány blogja / MAYFLOWER    *****    DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE! DESIGN KÉSZÍTÕT KERESEK! 100 KREDIT ÉS MEGJELENÉS JÁR ÉRTE!    *****    ***Egy blog. Egy lány. Egy élet.*** Ðzsí blogol. *G-PORTÁL KÖZÖSSÉGMENTÉS ugyanitt. Ha hiányzik a régi közösség.*BLOG***    *****    Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok | Furry Fandom | Antropomorf Állatok    *****    Nézz filmet facebook messengeren!!!! Klikk! Klikk!    *****    ONMYMIND \\ EGY ÁTLAGOS SRÁC BLOGOL MINDENRÕL AMI ESZÉBEJUT \\ ZENE, CIKKEK, KRITIKA? KATTINTS ÉS OLVASS MOST KEDVEDRE    *****    **********Rengeteg AKCIÓ! Vegyszermentes kozmetikmok és bio mosó és tisztítószerek, munkalehetõséggel! ***********    *****    OKTATÁS INGYENESEN az ASZTRO-suliban, Asztrológiai tanácsadás BECSÜLET KASSZÁS alapon! Fordulj hozzám bizalommal!    *****    Bûbájos boszorkák - Charmed - Hírek a folytatásról - Érdekességek - Cikkek - Interjúk - Bûbájos boszorkák - Charmed -    *****    LORDE * ISMERD MEG TE IS A ROYALS ÉNEKESNÕJÉT * LORDE * ISMERD MEG TE IS * LORDE * ISMERD MEG TE IS A ROYALS ÉNEKESNÕJÉT    *****    Re-Startoltunk! Egy SZEREPJÁTÉK, amelybe bármikor becsatlakozhatsz! Légy te is Hõs! Hõsregék RPG