Magyar hit és őstörténet
Menü
 
 
Reklámfal
 
Menü2
 
BÍRÓ LAJOS A MAGYAR JÉZUS, ÉS IZRAEL ELVESZETT TÖRZSEI
 
 
Boltok, kiadók
 
Kultúra
 
Számláló
Indulás: 2006-08-24
 
G-Mail belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Alapítványok
 
VII. ÓKORI MAGYAR NEVEK
Tartalom

VII. ÓKORI MAGYAR NEVEK

 

1. FOLYÓK

 

Kis-Ázsiában a hettita terület két legjelentősebb folyójának magyar neve volt az ókorban: az egyik a híres Halys (Halüsz), azaz Halas folyó, a másik pedig - az előbbi közelében - a Sarus (görögösen Saros), azaz Sáros folyó. Az Eufrátesz mellékfolyójának, az észak-mezopotámiai Habúrnak is magyar a neve (Hab). Ezek az ősi folyónevek világosan mutatják, milyen nyelven beszéltek Kis-Ázsia és Észak-Mezopotámia első lakói, akik az emberi műveltség megalapozói voltak. Ugyanis "minél nagyobb egy folyó, annál messzebb időre nyúlik vissza nevének eredete" (Marjalaki Kiss Lajos).

 

 

2. VÁROSOK

 

A legtöbb magyar vonatkozású ókori helységnév Szíria- Ugarit- Fönícia és Kánaán területén található. (A településnevek között itt a kánaániakat nem sorolom fel, a nevek magyar megfelelőit pedig zárójelben közlöm.)

Ugarit (a szántóföldek istene volt Ugar, vö. a magyar ugarral és a magyarok ugor nevével); Arad (Arad); Árpád (Árpád); Emesa (Emese); Halman (Kálmán); Kalnó (Kálnó); Szin (Szin); Arka (Árka); Paripa (Paripás); Cór v Tirusz (Csór); Damaszkusz (a XVI. századi Székely István Damaseknek nevezte a magyarok régi istenét); Szimira v Szumura, Szamuri (Szemere, Szomor); Halab v Aleppo (Halág); Ursu (Örs); Hadad (Hadad); Berit (Beret). A Baál-Biqá név kapcsán is felmerül a gyanú, hogy magyar eredetű, hiszen Baál jelképe a bika volt. Véletlen egybeesésekről természetesen szó sem lehet ilyen nagyszámú, és egy területen koncentrálódó magyar kapcsolatú nevek esetében.

 

 

3. ÓKORI ISTENNEVEK MAGYAR ÉS FINNUGOR VONATKOZÁSAI

 

Van egy sor óegyiptomi, sziro-föníciai és sumér v. mezopotámiai istennév, amely közszóként a magyarban és a finnugornak nevezett rokonnyelveinkben is fennmaradt. Így Bél babiloni isten neve a magyar Bélmegyer, Bélapátfalva községnevekben, Adón (Adonisz) neve a magyar Adony településnevekben, az ugariti Mót iszapisten emléke a magyar mot-sár (mocsár), finn muta = iszap szavakban, a Melek (Moloch) istennév a magyar meleg, chanti [osztják] melek = meleg szavakban maradt meg. Istanu a hettita mitologia Napistene (a hatti Estannal azonos). Tarunak nevezték a hettita viharistent, nyilvánvaló a kapcsolata a manysi Tarem (=ég, időjárás), az észt Taara, a finn-karél huri (=az ég, a mennydörgés istene) istennevekkel. Simegi, a hurri Napisten neve a mi szem és égi szavaink összetételének mutatkozik = égi szem. A hatti Talipinu tavaszi termékenység-isten, a meleget adó tűz adója, akinek a neve kapcsolatos lehet a finn tuli puna (=tűzpiros) szóval. Pirua Hegur hettita isten nevében a Hegunt magaslatként értelmezik, tehát megfelel a magyar hegyoromnak. Mén kisázsiai Hold-isten volt, neve szintén magyar eredetű (v ö. még a telihold szamojéd menni nevével). A Hermész istennév a magyar hármas szóból vezethető le, amit megerősít Hermész Triszmegisztosz jelzője (=háromszor magasztos). A sumér Dumuzi (akkad Tammuz), a tavasz istenének neve a mi tavasz szavunkban maradt meg (v ö. udmurt tuwis = tavasz). Ráadásul Dumuzi anyja Turtur, másik nevén Szirtur istennő a sumér mitológiában: és a Tátra ómagyar neve Turtur volt, a szirt és ur (orom) szavainkat nem kell magyaráznom. De óegyiptomi isten- és lélek-nevek is megmaradtak a nyelvünkben. Így az ich démon- és lélek név a magyar ízben és észben őrződött meg, a ba pedig a magyar bőben (mindkettő hatalmat jelentett eredetileg). Amon istent az ős-tojással is azonosították: és a régi magyar mony = tojás (v ö. finn muna = tojás.) Seth a sötétség démona volt Egyiptomban, Ozirisz gyilkosa, aki szétdarabolta a jóságos Istent. Neve fennmaradt a magyar setét, a finn sysi = szén, a manysi sat-em = sötét, a komi söd = fekete, mordvin sod = korom szavakban. Ptah az ősvíz ura volt Egyiptomban (vö. magyar patak, pocsolya, víz, vese, pisi, fűz (fa), fazék [Ptah v inkább Path volt a teremtő Fazekas!] stb.). Thot a tudás, az írás istene az egyiptomi mitológiában (lásd a magyar tud, komi töd = tud, udmurt tod = tudás, szamojéd tumta = tud stb.). Tum a legősibb istenek egyike volt Egyiptomban, az ő megtestesítőjének az ős-dombot tekintették: lásd magyar domb, töm, manysi tump = sziget. Az esti, lenyugvó Napot Atum-nak is nevezték, e névvel lehet kapcsolatos a finn tumora = sötét, barna, mély jelentésű szó.) Már e rövid, vázlatos felsorolás is elegendő, hogy lássuk: a magyaroknak és rokonnépeiknek meghatározó szerepük volt az ókori nagy műveltségek kialakulásában, Kis-Ázsiától Suméron át Egyiptomig.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Reklám

 

 

 

Szövetséget a szkíták úgy kötnek, akivel kötnek: egy nagy cserépedénybe bort öntenek, és azt összekeverik a szövetséget kötők vérével. Előzőleg hegyes késsel megsebzik, vagy karddal kissé megvágják testüket, azután pedig a serlegbe mártanak egy kardot, nyilakat, egy harci fokost, és egy lándzsát, majd hosszasan imádkoznak, azután pedig isznak ők maguk is, akik ily módon szövetséget kötöttek, meg kíséretük legtekintélyesebb tagjai is.

Herodotosz 

 

"Szent László (1077-1095) arcában a pártus királyok arca jön vissza valami egészen
időtlen mélységből... ez nem egy személyes arc, időtlen ez a királyi arc, mely a
királyi szkíta népek körében bukkan fel, és mindig az uralkodó arcvonásait állítja
elénk... Ha valaki egy árpádházi arcába belenézett, ismeretlen érzés és gyönyör
fogta el, mert olyan volt, mint hogyha az emberiség fényteli korszakát látta volna.
Azt az emberi arcot, amely közvetlenül a teremtés második pillanatában készült el.
Ezek nem földi arcú emberek voltak..."

Te vagy mindennek ős életfája , te izzó tűz örök forrata.Kibül ered minden alkota.

Karacsay Kódex

A gének nem hazudnak!!!!!!!

 

 

Grover Krantz nyilatkozta: „A magyarság ősisége egyenesen meglepő; én mezolitikumi nyelvnek találom, amely megelőzi a neolitikumi kort.”[8] Emellett még azt is kijelenti, hogy ha ez igaz, akkor a magyar nyelv tulajdonképpen a legidősebb helybeni nyelv Európában, vagyis az itt élők eredeti nyelve. (Krantz, 72)

http://mek.niif.hu/02600/
02612/02612.pdf

 

ma hírek

http://hunza.mlap.hu/

Hunzákról Hungároknak

Zenit Tv

Kis Hőtérkép Magyarországról

Őfelsége a SZENTKORONA

Katt a nagyításra+

Az Árpád-ház családi(uralkodóházi) címere II. András király 1202. évi aranybullájának hátlapján hétszer vágott háromszögű pajzzsal

 

A csodaszarvas (Szalai András rajza).

The Orion

Vigyáz Reánk!

 

 
Egy az Isten
 
Szavazás
Ez a kérdés már igen régóta aktuális.(sajnos)
Ön szerint meddig kell még gyermekeinknek a hazug finnugorizmust tanulnia ?

Minden úgy jó , ahogy van!
Csak egy óriási civil összefogás árán lehetséges!
Még a jelenlegi kormány alatt eltörlik.
Soha nem fogják megváltoztatni!
A régészet, genetika, néprajz, stb igazolta , hogy a magar ősnép. Azonnal cselekedni kell!
Mi az a finnugorizmus?! Már a finnek sem tanítják!
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Bannerem
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Ajánló

 

 

 Free Tibet Banner

 

 


 

 

 

 

 

 

Geo Visitors Map website monitoring

SEO Stats powered by MyPagerank.Net

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

 

Légy te is Farmasi tanácsadó! Kötetlen munka, befektetés nékül, minõségi termékek, jó kereseti lehetõség!    *****    Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ●「ΒΛSMΛIW」 ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ● EGY SZIGET + 24 MÁGUS ● FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)