Magyar hit és őstörténet
Menü
 
 
Reklámfal
 
Menü2
 
BÍRÓ LAJOS A MAGYAR JÉZUS, ÉS IZRAEL ELVESZETT TÖRZSEI
 
 
Boltok, kiadók
 
Kultúra
 
Számláló
Indulás: 2006-08-24
 
G-Mail belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Alapítványok
 
Hírek/Cikkek
Hírek/Cikkek : Kazahsztán rövid történelme

Kazahsztán rövid történelme

  2011.05.16. 21:51

Tovább......


 

Kazahsztán a posztszovjet térség második legnagyobb országa, több 2,7 millió négyzetkilométeres kiterjedésével.

A hatalmas ország lakossága mindössze 15 millió fő (1999). Bár Kazahsztán délkeleti határvidékén a Tien San és az Altáj hegyei emelkednek, az ország területének harmada (főképp Nyugat-Kazahsztán) a tengerszint alatt helyezkedik el. Kazahsztánnak nincs kijárata a nyílt tengerekre, viszont a Kaszpi-tó (tenger) legnagyobb partszakaszával rendelkezik. Kazahsztán területére esik az eltűnőben lévő Aral északi része, s Közép-Ázsia második legnagyobb tava, a szintén kiszáradóban lévő Balhas-tó. Bár Kazahsztánba érkeznek a bővízű Urál és a Szir-Darja folyók, és itt ered az Isim és az Irtis, Kazahsztán középső területei vízben szegények.

Kazahsztán története alig néhány évre nyúlik vissza, tekintettel arra, hogy ilyen ország 1992 előtt soha nem létezett, sőt, a Szovjetunió köztársaságai közül is az utolsók között alakították meg. A kazah etnonim általános használata sem túl régen terjedt el. A 19. század végén az oroszok összefoglaló néven „kirgiznek” nevezték a kipcsak nyelvű nomádokat, azaz kazahokat (a ma kirgiz néven ismert népet pedig kara-kirgiznek hívták).

A kazahok kipcsak-török nyelvet beszélő népcsoport. A kipcsakok a Kr. u. első évezred második felében tűnnek fel az Aral és az Irtis közti területeken, a Kipcsak Pusztán (Dest-i- Kipcsak; a kipcsak nyelvű népek közé tartoznak a Magyarországra a 13. században betelepülő kunok is). A törökök előtt többségében iráni nyelvű népek éltek a mai Kazahsztán területén. A 13. századtól a terület a mongolok hatalma alá tartozott.

A kazahok hagyományosan nomádok, a kazah sztyeppéken dél-északi irányú vándorlást folytattak, egészen az Urálig. Az oroszok a 16. században elérték az Urált, a kipcsak baskírok Oroszország alattvalói lettek, ez „beszűkítette” a kipcsakok hagyományos nomadizálási útvonalát. A 15-17 században a kipcsak Kazah Kánság dominanciája észlelhető, ám nincs szó arról, hogy ezen kánság hatalma kiterjedt volna a mai Kazahsztán területének egészére. Sőt, ebben az időben a mongol (kalmük, ojrát) Dzsungár Kánság számított a térség nagyhatalmának. A kazahok elődei állandó harcot vívtak a dzsungárokkal. A 18. század elején a kipcsak területeken több kisebb hatalmi központ létezett. A három legnagyobb kánság (zsuz) a Nagy, a Kis, és a Középső Zsuz voltak.

Az orosz expanzió a 18. században kezdődött a mai Kazahsztán területén. 1723-ban Abulhajr a Kis Zsuz kánja szövetséget kötött Oroszországgal az ismétlődő dzsungár támadások kivédésre. 1740-ben a Középső Zsuz is orosz protektorátus alá került. 1801-ben I. Pál császár megszervezte az oroszokhoz hű kazahokból a Belső Hordát. A Nagy Zsuz meghódítására egészen a 19. század ’60-as éveiig kellett várni. Ezután a kazah területeket betagozták az Orosz Birodalomba.

1917 után, 1920-ban a mai Kazahsztán Kirgiz Autonóm Tartomány néven (1925-től Kazah Autonóm Tartomány) Oroszországhoz tartozott (aminek része volt a ma Üzbegisztánhoz tartozó Karakalpak Autonómia és a ma Oroszországhoz tartozó Orenburgi megye is). A ma ismert Kazahsztánt – Oroszországból kiszakítva – csak 1936-ban hozták létre mint a Szovjetunió egyik önálló tagköztársaságát.

A Kirgiz, majd Kazah Autonóm Tartomány első fővárosa a ma Oroszországhotz tartozó Orenburg volt, 1925-ben Orenburg megye maradékát (a Baskír Autonómia létrehozása után) visszacsatolták Oroszországhoz, Kazahsztán új fővárosa a Szir-Darja mentén fekvő Kizil-Orda lett, egészen 1929-ig, amikor is Alma-Atába (régi orosz nevén: Vernij) helyezték át a fővárost. Az orosz többségű Alma-Ata egészen 1997-ig volt Kazahsztán fővárosa, ekkor elnöki rendelet alapján az Észak-Kazahsztánban fekvő újonnan felépítendő közigazgatási központba, Asztanába helyezték át a fővárost.

A mezőgazdaság erőltetett átalakítása, a kolhozosítás nemcsak Ukrajnában és Oroszországban, de Kazahsztánban is tragikus következményekkel járt, százezrek éhhalálát követelve. A ’40-es ’50-es években jelentősen megváltozott Kazahsztán népessége. Az Alsó-Volga mellől a második világháború idején kitelepített németek jelentős részét Észak-Kazahsztánba deportálták, az iparosítás és a városiasodás következtében sok orosz is Kazahsztánba települt. Az ’50-es években Kazahsztán szláv többségű köztársaság volt, ám a ’60-as évektől az etnikai arányok fokozatosan eltolódtak, ismét a kazahok javára.

Kazahsztánra a népek (kazahok és oroszok) békés egymás mellett élése jellemző, mégis, 1986 decemberében Kazahsztán fővárosában, Alma-Atában robbant ki a peresztrojka első nemzetiségi alapú konfliktusa, kazahok és oroszok között.

1989 nyara óta Kazahsztán első embere Nurszultan Nazarbejev, aki a Szovjet Kommunista Párt tagjaként lett Kazahsztán első titkára. Az 1991 óta elnök Nazarbajev a Szovjetunió megőrzésének (reformjának) híve volt: nem véletlen, hogy a szovjet köztársaságok közül Kazahsztán utolsóként kiáltotta ki függetlenségét, 1991 december 16-án (tehát a Szovjetunió végét kimondó 1991 december 8–i belarusz-orosz-ukrán belovezsi egyezmény után). Nurszultan Nazarbajev azóta is a posztszovjet országok közötti együttműködés híve.

Kazahsztán elnöki köztársaság, az elnököt 5 éves időtartamra választják (kivéve Nurszultan Nazarbajevet, aki 2005-ös megválasztása után a korábbi alkotmány értelmében 7 éves ciklust tölthet be), egy embert csak kétszer lehet elnökké választani (kivéve Nurszultan Nazarbajevet, aki számára az alkotmány lehetővé teszi korlátlan számban az indulást).

Kazahsztán jó kapcsolatokat ápol nemcsak Oroszországgal, de lényegében összes szomszédjával. Kazahsztánt a területén található gazdag nyersanyagkincs teszi stratégiai jelentőségűvé. Az Északkelet-Kaszpi térségében található a tengizi lelőhely a világ egyik legjelentősebb olajmezője. Bár felépült egy Kína irányába vezető olajvezeték is, Kazahsztán nyugati irányban csak Oroszországon keresztül tudja világpiacra juttatni energiahordozóit.

A közép-ázsiai országok közül Kazahsztán a legfejlettebb, itt legmagasabb az egy főre eső GDP. Az ország gazdasági életében nemcsak az olajipar játszik fontos szerepet, de a mezőgazdaság is. Kazahsztán a világ legnagyobb gabonaexportőrei közé tartozik.

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Reklám

 

 

 

Szövetséget a szkíták úgy kötnek, akivel kötnek: egy nagy cserépedénybe bort öntenek, és azt összekeverik a szövetséget kötők vérével. Előzőleg hegyes késsel megsebzik, vagy karddal kissé megvágják testüket, azután pedig a serlegbe mártanak egy kardot, nyilakat, egy harci fokost, és egy lándzsát, majd hosszasan imádkoznak, azután pedig isznak ők maguk is, akik ily módon szövetséget kötöttek, meg kíséretük legtekintélyesebb tagjai is.

Herodotosz 

 

"Szent László (1077-1095) arcában a pártus királyok arca jön vissza valami egészen
időtlen mélységből... ez nem egy személyes arc, időtlen ez a királyi arc, mely a
királyi szkíta népek körében bukkan fel, és mindig az uralkodó arcvonásait állítja
elénk... Ha valaki egy árpádházi arcába belenézett, ismeretlen érzés és gyönyör
fogta el, mert olyan volt, mint hogyha az emberiség fényteli korszakát látta volna.
Azt az emberi arcot, amely közvetlenül a teremtés második pillanatában készült el.
Ezek nem földi arcú emberek voltak..."

Te vagy mindennek ős életfája , te izzó tűz örök forrata.Kibül ered minden alkota.

Karacsay Kódex

A gének nem hazudnak!!!!!!!

 

 

Grover Krantz nyilatkozta: „A magyarság ősisége egyenesen meglepő; én mezolitikumi nyelvnek találom, amely megelőzi a neolitikumi kort.”[8] Emellett még azt is kijelenti, hogy ha ez igaz, akkor a magyar nyelv tulajdonképpen a legidősebb helybeni nyelv Európában, vagyis az itt élők eredeti nyelve. (Krantz, 72)

http://mek.niif.hu/02600/
02612/02612.pdf

 

ma hírek

http://hunza.mlap.hu/

Hunzákról Hungároknak

Zenit Tv

Kis Hőtérkép Magyarországról

Őfelsége a SZENTKORONA

Katt a nagyításra+

Az Árpád-ház családi(uralkodóházi) címere II. András király 1202. évi aranybullájának hátlapján hétszer vágott háromszögű pajzzsal

 

A csodaszarvas (Szalai András rajza).

The Orion

Vigyáz Reánk!

 

 
Egy az Isten
 
Szavazás
Ez a kérdés már igen régóta aktuális.(sajnos)
Ön szerint meddig kell még gyermekeinknek a hazug finnugorizmust tanulnia ?

Minden úgy jó , ahogy van!
Csak egy óriási civil összefogás árán lehetséges!
Még a jelenlegi kormány alatt eltörlik.
Soha nem fogják megváltoztatni!
A régészet, genetika, néprajz, stb igazolta , hogy a magar ősnép. Azonnal cselekedni kell!
Mi az a finnugorizmus?! Már a finnek sem tanítják!
Szavazás állása
Lezárt szavazások
 
Bannerem
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Ajánló

 

 

 Free Tibet Banner

 

 


 

 

 

 

 

 

Geo Visitors Map website monitoring

SEO Stats powered by MyPagerank.Net

Google Pagerank mérés, keresooptimalizálás

 

Légy te is Farmasi tanácsadó! Kötetlen munka, befektetés nékül, minõségi termékek, jó kereseti lehetõség!    *****    Sztárok/Bulvár: Tudj meg friss pletykákat, híreket. Katt!    *****    Outsider - Gay - Creative - Rebel - Tolerant - Furry - Brony - Hipster - Gamer - Otherkin - Geek - Autistic    *****    Xtina Hungary - Minden, ami Christina Aguilera!    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** Nyereményjátékok *** Kereseti lehetõség *** Vásárolj kedvezményesen AVON termékeket!    *****    Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj! *** Nyerj ajándékszettet! Töltsd ki a kérdõívet és nyerj!    *****    Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár - Jófogás Játékvásár     *****    FRPG ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ●「ΒΛSMΛIW」 ● FANTASY SZEREPJÁTÉK ● EGY SZIGET + 24 MÁGUS ● FANTASY SZEREPJÁT&Eacut    *****    Itt megtalálhatod a legfrissebb híreket, cikkeket, képeket a Golden Globe- és Oscar-díjas színésznõrõl! Katt!    *****    Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok - Furry Fandom - Antropomorf Állatok    *****    Légy Te is AVON tanácsadó *** AVON termékek *** Kereseti lehetõség *** Értékesítõ kollégákat keresek *** sminkek    *****    Esküvõi meghívók! Mindegyik kézzel készült, egyedi. Gyere, nézd meg az oldalamat.    *****    A legfrissebb Anime hírek , mindennap anime ajánló , mondocon képek , és hírek. Csatlakozz közösségünkhöz!    *****    Rendelj bármilyen asztrológiai elemzést,júniusban Te mondod meg,hogy mennyit szeretnél érte fizetni!Várlak az oldalamon!    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    Egyetemistáknak kiemelt lakások eladóak. www.simonyiingatlan.hu Debrecen eladó kiváló lakások. www.simonyiingatlan.hu    *****    NÁLAM NINCSENNEK AKCIÓK, MINDEN ASZTROLÓGIAI ELEMZÉS "BECSÜLET KASSZÁS", A KONZULTÁCIÓ ÉS OKTATÁS INGYENES.    *****    **** Nokedli-lapja****Családi magazin****18-98 éves korosztály mindent megtalál itt, játékoktól a hírekig*****    *****    KÜLÖNLEGES AKCIÓ A CSILLAGJÖVÕ OLDALON JÚNIUSBAN.TE DÖNTHETED EL MENNYIBE KERÜLJÖN A HOROSZKÓP MEGRENDELÉSEID ÁRA!    *****    Minden héten anime/managa hírek , minden nap Anime ajánlók , Mondocon hírek. Itt nem fogsz unatkozni!! :)